Blog

Eerder geopereerd aan de neus en niet tevreden?

Een heroperatie voor de neus, waarom en wanneer?

Mijn praktijk bestaat voor meer dan 70% uit patienten die (elders) eerder aan hun neus zijn geopereerd. Ze zijn niet tevreden met het het uiterlijke resultaat en soms in combinatie met problemen met de neusademhaling.

Neusoperaties behoren tot de meest uitdagende chirurgische ingrepen van het aangezicht. Bij een intake gesprek worden mogelijke complicaties besproken, zoals infecties, neusbloedingen en littekenvorming die de vorm en/of functie van de neus negatief kan beïnvloeden. Ten overvloede wordt dan nog gezegd dat dat de chirurg, hoe goed dan ook, een perfecte genezing niet kan garanderen.

Reden voor de meeste klinieken, wanneer de genezing leidt tot duidelijke zichtbare afwijkingen, deze zonder kosten voor de patient worden gecorrigeerd. In de medische literatuur liggen deze vorm van “nacorrecties” tussen de 5 en 15%. Over het algemeen kan men zeggen dat, hoe meer ervaring en kwaliteit de chirurg heeft, hoe minder nacorrecties nodig zijn. In geringe mate spelt echter ook het type patient een rol. Iemand met een lelijke vervormde neus, die erg opvalt, is al gauw blij met verbetering, terwijl een actrice of fotomodel, die een subtiele verfijning vraagt, is iedere millimeter al gauw een issue.

Een heel andere catagorie zijn de patienten met een slecht zelfbeeld (bv. Body Dismorfic Disorder), die hoe dan ook zelden tevreden zullen zijn met het esthetische resultaat. Goede communicatie tussen patient en dokter is van groot belang.

Gebruik van een spiegel, foto’s en computer imaging zijn daarvoor hulpmiddelen. Over het laatste moet ik wel zeggen dat het een gevaar met zich meebrengt, omdat de patient de indruk kan krijgen, wat niet terecht is, dat wat zo nauwkeurig met de computer kan, ook met een operatie is te verwezenlijken.

Het genezingsproces van een neusoperatie duurt over het algemeen een jaar. De eerste 6 weken verdwijnt de meeste zwelling en daarna kunnen zich nog subtiele veranderingen voordoen. Reden om met een aanvullende of nacorrectie ongeveer een jaar te wachten. Er zijn uitzonderingen. Een ervan is, als een scheve neus na de operatie weer snel scheef staat of als het posoperatieve resultaat duidelijk leidt tot ernstig psychisch leed. Ondanks het feit dat niet alle neusoperaties meteen het gewenste resultaat geven, is het een zeer dankbare ingreep, waar het gros van de patienten erg blij mee is.


overzicht blog

Contact

Stuur ons een e-mail: nolsttrenite@gmail.com


Of gebruik ons contactformulier.


Zodra we uw bericht ontvangen neemt ons team zo spoedig mogelijk contact met u op(via e-mail).
Met vriendelijke groet,

Prof. Dr. Gilbert Nolst Trenité.

© 2007-2024 Uitgever: Prof. Dr. Gilbert Nolst Trenité. All rights reserved.