Blog

De neuzendokter vertelt

Er kwam een vrouw met haar man bij mij op het spreekuur. Ze vertelde dat ze al jaren onzeker was over haar neus. Vooral van opzij. Ze wilde ook nooit van opzij gefotografeerd worden. Haar man vond het maar onzin. Ik hou van haar zoals ze is.

Zij weer: “als meisje werd ik altijd gepest met mijn grote neus“. Toen wij trouwden en kinderen kregen, heb ik mij er overheen gezet. Nu met al die TV programma’s en verhalen in tijdschriften, komt het toch weer boven. Het is nu ook gewoner om een esthetische operatie te laten doen.

Haar man weer: “ja maar het is midden in je gezicht en op internet zijn toch ook horror verhalen over die Michael Jackson neuzen“.

Laten wij eerst maar eens kijken“, zei ik.

De neus was fors met een kleine bochel (hump) en de bovenlip was iets opgetrokken door de uitstekende neuspunt. Kun je goed door je neus ademhalen vroeg ik. Ze antwoorde dat zij daar geen probleem mee had. Haar man: “ja, maar ik heb ook gelezen op internet dat na een cosmetische operatie de ademhaling door de neus minder kan worden. Ik zei, dat zoiets wel voorkomt vooral als van tevoren geen goed onderzoek is gedaan.

Als neuzendokter moet je zowel thuis zijn in de esthetiek als in de functie van de neus en je moet weten wat eventuele consequenties zijn van de geplande operatieve in greep voor de functie.

Een voorbeeld: “wanneer een patiënt korte neusbeentjes heeft en er dan een verkleining van de neusbrug wordt gedaan (hump resectie) kan het middengedeelte van de neus naar binnen klappen door gebrek aan steun. Dit is esthetisch niet mooi maar geeft ook neuspassage stoornissen. Zo’n probleem kan je voorkomen als je er rekening mee houdt en de operatie techniek aanpast (het plaatsen van spreader grafts, zie videoclip).

Jij wilt het heel graag zei de man tegen zijn vrouw. Als het maar goed gebeurt, ben ik er niet tegen.

Volgende keer iets over kunstimplantaten in de neus. Na mijn reis naar Seoel (Zuid Korea) waar dit veel wordt gedaan.


overzicht blog

Contact

Stuur ons een e-mail: nolsttrenite@gmail.com


Of gebruik ons contactformulier.


Zodra we uw bericht ontvangen neemt ons team zo spoedig mogelijk contact met u op(via e-mail).
Met vriendelijke groet,

Prof. Dr. Gilbert Nolst Trenité.

© 2007-2024 Uitgever: Prof. Dr. Gilbert Nolst Trenité. All rights reserved.