Blog

Dokter moet mijn neus gebroken worden?

“Dokter moet mijn neus gebroken worden?” Ik hoor die vraag regelmatig. Meestal gaat die vraag gepaard met een grimas, zo van dat vindt ik niet leuk. Het klinkt ook een beetje eng.

Dat komt mede door de vaak ongenuanceerde informatie op internet met beelden van blauwe verkleuring rond de ogen na een neusoperatie. Ik gebruik liever het woord losmaken of mobiliseren.

Wanneer is het “breken” of losmaken nodig bij een neusoperatie?
Als er iets met de neusbeentjes gedaan moet worden. Bijvoorbeeld als de neus scheef staat of wanneer een neusbochel(hump) verwijderd wordt. Vroeger werden nog al grove beitels gebruikt met als gevolg, bloedingen en bloeduitstortingen rond de ogen, die soms pas na 4 weken verdwenen waren. Met de moderne neusoperatietechnieken worden micro- beiteltjes of micro- osteotomen(aan beide kanten even schuin geslepen), gebruikt. Met deze instrumenten om de neusbeentjes te mobiliseren, recht te zetten of een nieuwe vorm te geven, is er minder bloeding en minder zwelling rond de ogen.

Ik zeg tegen mijn patiënten dat op enkele uitzonderingen na, er na 10 dagen na de operatie, geen zwelling of blauwverkleuring is die de buitenstaander opvalt en dat dus het moment is om werk en sociale activiteiten te hervatten.



overzicht blog

Contact

Stuur ons een e-mail: nolsttrenite@gmail.com


Of gebruik ons contactformulier.


Zodra we uw bericht ontvangen neemt ons team zo spoedig mogelijk contact met u op(via e-mail).
Met vriendelijke groet,

Prof. Dr. Gilbert Nolst Trenité.

© 2007-2024 Uitgever: Prof. Dr. Gilbert Nolst Trenité. All rights reserved.